હનુમાન ચાલીસા हनुमान चालीसा Hanumaan Chaalisaa ?

Submitted by Dharmesh Patel on Fri, 12/02/2010 - 7:30pm

હનુમાન ચાલીસા ( અર્થ સહિત ) ?  Hanuman Chalisa - With Meaning ?

|| દોહા || || दोहा ||  Dohaa

શ્રી ગુરુચરણ સરોજ રજ, નિજ મન મુકુર સુધારિ |
બરનઉં રઘુબર બિમલ જસુ, જો દાયકુ ફલ ચારિ ||

श्री गुरुचरण सरोज रज, निज मन मुकुर सुधारि |

बरनउं रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि ||

Shri Guru Charan Saroj raj Nija manu Mukura sudhari

Baranau Raghuvar Bimala Jasu Jo Dayaka Phala Chari

બુધ્ધિ હિન તનુ જાનિ કે સૂમિરૌ, પવન કુમાર |
બલ, બુધ્ધિ, વિદ્યાદેહુ મોહિ, હરહુ કલેસ બિકાર ||

बुध्धि हिन तनु जानि के सूमिरौ, पवन कुमार |

बल, बुध्धि, विद्यादेहु मोहि, हरहु कलेस बिकार ||

BudheeHeen Tanu Jannike Sumiro Pavan Kumara

Bal Buddhee Vidya Dehoo Mohee Harahu Kalesh Vikaar

  

|| ચોપાઈ || || चोपाई ||  Chopaai

 

જય હનુમાન જ્ઞાન ગુન સાગર | જય કપીશ તિહુ લોક ઉજાગર ||

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर | जय कपीश तिहु लोक उजागर ||

Jai Hanuman gyan gun sagar Jai Kapis tihun lok ujagar

 

રામદૂત અતુલિત બલ ધામા | અંજનિ પુત્ર પવનસુત નામા ||

रामदूत अतुलित बल धामा | अंजनि पुत्र पवनसुत नामा ||

Ram doot atulit bal dhama Anjani putra Pavan sut nama

 

મહાબીર બિક્રમ બજરંગી | કુમતિ નિવાર સુમતિ કે સંગી ||

महाबीर बिक्रम बजरंगी | कुमति निवार सुमति के संगी ||

Mahabir vikram Bajrangi Kumati nivar sumati Ke sangi

 

કંચન બરન બિરાજ સુબેસા | કાનન કુંડલ કુંચિત કેસા ||

कंचन बरन बिराज सुबेसा | कानन कुंडल कुंचित केसा ||

Kanchan varan viraj subesa Kanan Kundal Kunchit Kesha

 

હાથ વજ્રા ઔર ધ્વજા બિરાજૈ | કાંધે મુંજ જનેઉં સાજે ||

हाथ वज्रा और ध्वजा बिराजै | कांधे मुंज जनेउं साजे ||

Hath Vajra Aur Dhwaja Viraje Kaandhe moonj janeu saaje

 

શંકર સુવન કેસરી નંદન | તેજ પ્રતાપ મહા જગ બંદન ||

शंकर सुवन केसरी नंदन | तेज प्रताप महा जग बंदन ||

Sankar suvan kesri Nandan Tej prataap maha jag vandan

 

વિદ્યાવાન ગુની અતિ ચાતુર | રામ કાજ કરિબે કો આતુર ||

विद्यावान गुनी अति चातुर | राम काज करिबे को आतुर ||

Vidyavaan guni ati chatur Ram kaj karibe ko aatur

 

પ્રભુ ચરિત્ર સુનિબે કો રસિયા | રામ લખન સીતા મન બસિયા ||

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया | राम लखन सीता मन बसिया ||

Prabhu charitra sunibe ko rasiya Ram Lakhan Sita man Basiya

 

સુક્ષ્મ રુપ ધરિ સિયહિં દિખાવા | બિકટ રુપ ધરી લંક જરાવા ||

सुक्ष्म रुप धरि सियहिं दिखावा | बिकट रुप धरी लंक जरावा ||

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava Vikat roop dhari lank jalava

 

ભીમરુપ ધરિ અસુર સંહારે | રામચંદ્ર કે કાજ સંવારે ||

भीमरुप धरि असुर संहारे | रामचंद्र के काज संवारे ||

Bhim roop dhari asur sanhare Ramachandra ke kaj sanvare

 

લાય સજીવન લખન જિયાયે | શ્રી રઘુબિર હરષિ ઉર લાયે ||

लाय सजीवन लखन जियाये | श्री रघुबिर हरषि उर लाये ||

Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye Shri Raghuvir Harashi ur laye

 

રઘુપતિ કીન્હીં બહુત બડાઈ | તુમ મમ પ્રિય ભરતહિ સમ ભાઈ ||

रघुपति कीन्हीं बहुत बडाई | तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई ||

Raghupati Kinhi bahut badai Tum mam priy Bharat-hi-sam bhai

 

સહસ્ર બદન તુમ્હરો જસ ગાવૈ | અસ કહિ શ્રીપતિ કંઠ લગાવૈ ||

सहस्र बदन तुम्हरो जस गावै | अस कहि श्रीपति कंठ लगावै ||

Sahas badan tumharo yash gave As kahi Shripati kanth lagaave

 

સનકાદિક બ્રહ્માદિ મુનીસા | નારદ સારદ સહિત અહિસા ||

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा | नारद सारद सहित अहिसा ||

Sankadhik Brahmaadi Muneesa Narad Sarad sahit Aheesa

 

જમ કુબેર દિગપાલ જહાં તે | કબિ કોબિદ કહિ સકે કહાં તે ||

जम कुबेर दिगपाल जहां ते | कबि कोबिद कहि सके कहां ते ||

Yam Kuber Dikpaal Jahan te Kavi kovid kahi sake kahan te

 

તુમ ઉપકાર સુગ્રીવહીં કીન્હાં | રામ મિલાય રાજપદ દીન્હાં ||

तुम उपकार सुग्रीवहीं कीन्हां | राम मिलाय राजपद दीन्हां ||

Tum upkar Sugreevahin keenha Ram milaye rajpad deenha

 

તુમ્હરો મંત્ર બિભીષન માના | લંકેશ્વર ભયે સબ જગ જાના ||

तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना | लंकेश्वर भये सब जग जाना ||

Tumhro mantra Vibheeshan maana Lankeshwar Bhaye Sab jag jana

 

જુગ સહસ્ર જોજન પર ભાનુ | લીલ્યો તાહિ મધુર ફલ જાનુ ||

जुग सहस्र जोजन पर भानु | लील्यो ताहि मधुर फल जानु ||

Jug sahastra jojan par Bhanu Leelyo tahi madhur phal janu

 

પ્રભુ મુદ્રિકા મેલિ મુખ માહીં | જલધિ લાંધી ગયે અચરજ નાહીં ||

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं | जलधि लांधी गये अचरज नाहीं ||

Prabhu mudrika meli mukh mahee Jaladhi langhi gaye achraj nahee

 

દુર્ગમ કાજ જગત કે જેતે | સુગમ અનુગ્રહ તુમ્હરે તેતે ||

दुर्गम काज जगत के जेते | सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ||

Durgam kaj jagat ke jete Sugam anugraha tumhre tete

 

રામ દુઆરે તુમ રખવારે | હોત ન આજ્ઞા બિનુ પૈસારે ||

राम दुआरे तुम रखवारे | होत न आज्ञा बिनु पैसारे ||

Ram duwaare tum rakhvare Hot na agya binu paisare

 

સબ સુખ લહૈ તુમ્હારી સરના | તુમ રક્ષક કાહુ કો ડરના ||

सब सुख लहै तुम्हारी सरना | तुम रक्षक काहु को डरना ||

Sab sukh lahai tumhari saran Tum rakshak kahu ko darna

 

આપન તેજ સમ્હારૌ આપે | તીનો લોક હાંક તે કાંપે ||

आपन तेज सम्हारौ आपे | तीनो लोक हांक ते कांपे ||

Aapan tej samharo aapai Teenon lok hank te kanpai

 

ભુત પિશાચ નિકટ નહિં આવૈ | મહાવીર જબ નામ સુનાવૈ ||

भुत पिशाच निकट नहिं आवै | महावीर जब नाम सुनावै ||

Bhoot pisaach Nikat nahin aavai Mahavir jab naam sunavai

 

નાસે રોગ હરે સબ પીરા | જપત નિરંતર હનુમંત બિરા ||

नासे रोग हरे सब पीरा | जपत निरंतर हनुमंत बिरा ||

Nase rog harae sab peera Japat nirantar Hanumat beera

 

સંકટ સે હનુમાન છુડાવૈ | મન કર્મ બચન ધ્યાન જો લાવૈ ||

संकट से हनुमान छुडावै | मन कर्म बचन ध्यान जो लावै ||

Sankat se Hanuman chhudavai Man Kram Vachan dhyan jo lavai

 

સબ પર રામ તપસ્વી રાજા | તિન કે કાજ સકલ તુમ સાજા ||

सब पर राम तपस्वी राजा | तिन के काज सकल तुम साजा ||

Sab par Ram tapasvee raja Tin ke kaj sakal Tum saja

  

ઔર મનોરથ જો કોઈ લાવે | સોઈ અમિત જીવન ફલ પાવે ||

और मनोरथ जो कोई लावे | सोई अमित जीवन फल पावे ||

Aur manorath jo koi lavai Soi amit jeevan phal pavai

 

ચારો જુગ પરતાપ તુમ્હારા | હૈ પ્રસિધ્ધ જગત ઉજીયારા ||

चारो जुग परताप तुम्हारा | है प्रसिध्ध जगत उजीयारा ||

Charon jug partap tumhara Hai parsiddh jagat ujiyara

 

સાધુ સંત કે તુમ રખવારે | અસુર નિકંદન રામ દુલારે ||

साधु संत के तुम रखवारे | असुर निकंदन राम दुलारे ||

Sadhu Sant ke tum Rakhware Asur nikandan Ram dulare

 

અષ્ટ સિધ્ધિ નૌ નિધિ કે દાતા | અસ બર દીન જાનકી માતા ||

अष्ट सिध्धि नौ निधि के दाता | अस बर दीन जानकी माता ||

Ashta siddhi nav nidhi ke dhata As var deen Janki mata

 

રામ રસાયન તુમ્હરે પાસા | સદા રહો રઘુપતિ કે દાસા ||

राम रसायन तुम्हरे पासा | सदा रहो रघुपति के दासा ||

Ram rasayan tumhare pasa Sada raho Raghupati ke dasa

 

તુમ્હરે ભજન રામકો પાવે | જનમ જનમ કે દુઃખ બિસરાવૈ ||

तुम्हरे भजन रामको पावे | जनम जनम के दुःख बिसरावै ||

Tumhare bhajan Ram ko pavai Janam janam ke dukh bisraavai

 

અન્ત કાલ રઘુબર પુર જાઈ | જહાં જન્મ હરી ભકત કહાઈ ||

अन्त काल रघुबर पुर जाई | जहां जन्म हरी भकत कहाई ||

Antkaal Raghuvar pur jayee Jahan janam Hari Bhakt Kahayee

  

ઔર દેવતા ચિત ન ધરઈ | હનુમંત સેઈ સર્વ સુખ કરઈ ||

और देवता चित न धरई | हनुमंत सेई सर्व सुख करई ||

Aur Devta Chitt na dharahin Hanumat sei sarv sukh karahin

 

સંકટ કટે મિટૈ સબ પીરા | જો સુમિરૈ હનુમંત બલવીરા ||

संकट कटे मिटै सब पीरा | जो सुमिरै हनुमंत बलवीरा ||

Sankat kate mite sab peera Jo sumirai Hanumat Balbeera

 

જય, જય, જય, હનુમાન ગોસાઈ | કૃપા કરહુ ગુરુ દેવકી નાઈ ||

जय, जय, जय, हनुमान गोसाई | कृपा करहु गुरु देवकी नाई ||

Jai Jai Jai Hanuman Gosain Kripa Karahun Gurudev ki nayin

 

જો સતબાર પાઠ કર કોઈ | છુટહિ બન્દિ મહા સુખ હોઈ ||

जो सतबार पाठ कर कोई | छुटहि बन्दि महा सुख होई ||

Jo sat bar path kare koi Chhutahin bandi maha sukh hoi

 

જો યહ પઢૈ હનુમાન ચાલીસા | હોય સિધ્ધિ સાખી ગૌરીસા ||

जो यह पढै हनुमान चालीसा | होय सिध्धि साखी गौरीसा ||

Jo yah padhe Hanuman Chalisa Hoye siddhi saakhi Gaureesa

 

તુલસીદાસ સદા હરિ ચેરા | કીજે નાથ હદય મહં ડેરા ||

तुलसीदास सदा हरि चेरा | कीजे नाथ हदय महं डेरा ||

Tulsidas sada hari chera Keejai Nath Hriday mahn dera

 

 

પવન તનય સંકટ હરન મંગલ મૂરતિ રુપ |

पवन तनय संकट हरन मंगल मूरति रुप |

Pavan Tanay Sankat Harana Mangala Murati Roop

રામલખનસીતા સહિત હૃદય બસહુ સુરભૂપ ||

रामलखनसीता सहित हृदय बसहु सुरभूप ||

Ram Lakhan Sita Sahita Hriday Basahu Soor Bhoop

  

|| સિયાવર રામચંદ્ર કી જય ||

|| सियावर रामचंद्र की जय ||

|| siyavar ramchandra ki jay ||

|| પવનસૂત હનુમાન કી જય ||

|| पवनसूत हनुमान की जय ||

|| pavansut hanuman ki jay ||

|| ઉમાપતિ મહાદેવ કી જય ||

|| उमापति महादेव की जय ||

|| umapati mahadev ki jay ||

|| બ્રિન્દાવન કૃષણચંદ્ર કી જય ||

|| ब्रिन्दावन कृषणचंद्र की जय ||

|| brindavan krishnachandra ki jay ||

|| બોલો ભાઇ સબ સંતન કી જય ||

|| बोलो भाइ सब संतन की जय ||

|| bolo bhai sab santan ki jay ||

 

|| ઇતિ ||

|| इति ||

End

  

Facebook Comments